Историјат манастира
 

Манастир Светог Димитрија налази се у планинском залеђу Паштровића, у селу Војнићи, недалеко од Дуљева, познат у народу као манастир Светог Митра. Претпоставља се да је старији од обљижњег Дуљева.

У историским изворима нема прецизних података постанак манастира, нити вријеме када је запустио. Народно предање помиње два момка која су чували стоку манастира Светог Димитрија од којих потиче братство Војнића. Они су основачи истоименог засеока, који припада село Дабковићи и братству Митровића. Предање овај догађај веже за 15. Вијек. Непосредна близина Дуљева указује на релације ова два манастира.

Манастир се састоји од храма светог Димитрија, храма Светог Николе и конака. Усљед вјековне запустјелости, храмови су се били орушили, притиснути растињем, тако да су били у скромним остацима.

У нешто већем обиму био је сачуван главни храм Светог Димитрија. Његова основа је једнобродна са полукружном апсидом и једнодјелним звоником на преслицу. Храм је дугачак 6,5 а широк 4 метра. Олтарски дио је укопан у терен, тако да апсида нема спољњег зида, него је видлив само њен кров. Храм је зидан од уских правилних тесаника. Главна фасада има готичке, витке пропорције. Оквир пространих врата је од монолитних елемената. Над надвратником је плитка лучна ниша, а изнад ње је уски правоугаони отвор. Карактеристично је да храм нема прозора. Осветљење је добијао кроз врата и отвор изнад њих. Часна трпеза је прислоњена уз апсидални зид, слично као у малом храму Успења Пресвете Богородице манастира Подмаине. Храм Светог Димитрија је исликан фрескама. По остацима фресака може се закључити да је сликарство Светог Димитрија било квалитетно, вјешто прилагођено димензијама и расуђености ентеријера. Остаци бојеног слоја су у топлим тоновима црвене, љубичасте и мрке боје. Фреске Светог Димитрија оквирно се датују у 16-17. вјека.


Мањи храм Светог Николе, паралелан је са Светим Димитријем. Био је сачуван у много мањем обиму. Свод му је био обрушен, као и дио главне фасаде са звоником. Свети Никола има карактеристичну једнобродну основу са равно завршеним олтарским дијелом, без полукружне апсиде. На подужним зидовима видљиве су простране четвртасте нише. Градиво је нешто крупнији притесани камен. Поред рушевина црквице налазили су се трагови остатака зграда манастирских конака.

Послије веома сложене обнове храма Светог Димитрија и храма Светог Николе, обновљен је мали конак, а изградња већег је у току. Вриједно сестринство на челу са настојатељицом Аном Јовчевском, поред послова на обнови бави се разним рукодеља и израдом икона.

извор:
"Обнова и градња Манастира и храмова у Црној Гори"

www.000webhost.com